3 Φεβρουαρίου 2013

Χιρόνα – University of Girona

Της Σοφίας Ιωάννου

Για την πόλη:

Η Χιρόνα βρίσκεται στην Καταλονία,  βορειοανατολικά της Βαρκελώνης.  Είναι μια πανέμορφη γραφική πόλη με 97.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 14.500 είναι φοιτητές.  Παρ’ ότι είναι σχετικά μικρή πόλη, διαθέτει τα πάντα, και συχνά ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε επαρχία. Θεωρείται από τις καλύτερες πόλεις της Ισπανίας  από πλευράς ποιότητας ζωής, καθώς είναι πάρα πολύ καθαρή, ήρεμη και χωρίς ίχνος εγκληματικότητας. Ενδεικτικά, στα σπίτια κλειδαριές έχουν μόνο οι πόρτες της εισόδου  τις οποίες εδώ δεν χρησιμοποιούν, αφού ποτέ δεν κλειδώνουν! Μου έκανε πολλή εντύπωση αυτό. Επίσης, μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει μόνος άφοβα στους δρόμους της πόλης οποτεδήποτε, χωρίς να φοβάται. 

Είναι γεμάτη πλατείες και  παρκάκια με λιμνούλες και τα σχετικά, όπου όλοι πάνε για πικ νικ ή για διάβασμα, και υπάρχει  και ένα μεγάλο δάσος -Parc de la Devessa- όπου γίνονται εκδηλώσεις κατά καιρούς. Κάθε Οκτώβρη για 15 μέρες περίπου διοργανώνονται...

...εκεί τα περίφημα ‘Barracas’, στήνονται δηλαδή πάγκοι-καντίνες με φτηνά  ποτά και φαγητά κατά μήκος όλου του δάσους, και στο κέντρο είναι στημένη μια τεράστια σκηνή όπου κάθε βράδυ  εμφανίζεται και διαφορετικό συγκρότημα ή DJ, κάθε είδους μουσικής. Περιττό να πω πόσο φοιτητόκοσμο μαζεύει και τι γίνεται σ’αυτό το φεστιβάλ. Επίσης  σε άλλη μεριά του δάσους στήνονται τα ferias, δηλαδή λούνα παρκ, πάρα πολλά παιχνίδια που έχουν πολλή πλάκα αν πας με παρέα. Και φυσικά όλη η πόλη γιορτάζει, καθώς σε κάθε πλατεία υπάρχει και από ένα θέαμα ή συναυλία. 

Την Χιρόνα διασχίζει ο ποταμός Ονιάρ, ο οποίος χωρίζει τη πόλη σε δύο περιοχές – την παλιά και την καινούρια πόλη. Αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός και οι εκκλησίες της, οι γέφυρες και συγκεκριμένα η γέφυρα του Άιφελ, τα σοκάκια της παλιάς Πόλης  που θυμίζουν πολύ Μεσαίωνα(κατά καιρούς γυρίζονται και ταινίες εκεί – το Άρωμα, η Ιστορία ενός Δολοφόνου έχει γυριστεί εκεί).  

Εδώ χρησιμοποιούν ευρέως ποδήλατα και υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σε όλη τη πόλη και γενικά σέβονται πάρα πολύ τους ποδηλάτες. Οι οδηγοί αυτοκινήτων εννοείται ότι δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, ακόμα και όταν έχουν πράσινο. Μετρό δεν υπάρχει, μόνο λεωφορεία, που όμως δεν συμφέρουν οικονομικά και δεν χρειάζεται κιόλας να παίρνει κανείς, αφού οι αποστάσεις διανύονται με πόδια ή ποδήλατο πολύ εύκολα.  Συνορεύει με νότια Γαλλία,το Περπινιάν απέχει μισή ώρα, ενώ το Μοντπελλιέ απέχει περίπου 1.5 – 2 ώρες, και η Τουλούζη 3 ώρες.  Από Βαρκελώνη με συμβατικό τρένο είναι 1.5 ώρα, ενώ μόλις χτες εγκαινιάστηκε η λειτουργία ενός τρένου που κάνει την ίδια απόσταση σε μόνο μισή ώρα. Στα 40 λεπτά βρίσκεται το χωριό Φιγκέρες, όπου υπάρχει το περίφημο μουσείο του Νταλί.

Το Πανεπιστήμιο:

Η νομική σχολή βρίσκεται στο campus, κάτι σαν τη δική μας Πολυτεχνειούπολη και μακριά από το κέντρο της πόλης, 30 λεπτά με τα πόδια, και 15 με το λεωφορείο.Εκεί βρίσκεται και  το πολυτεχνείο, οι θετικές επιστήμες, τα οικονομικά.  Στην παλιά πόλη, που είναι στην  άλλη άκρη, βρίσκεται το παλιό κτίριο του πανεπιστημίου, που στεγάζει τη φιλολογία, τα παιδαγωγικά  και τη ψυχολογία.

Η σχολή χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την καθαρά νομική, την εγκληματολογία και τις πολιτικές επιστήμες. Εγώ ως φοιτήτρια Εράσμους  είχα την ευκαιρία να πάρω μαθήματα και από τις τρεις κατευθύνσεις, αλλά για τους φοιτητές εδώ απαγορεύεται, αφού διαλέγοντας μια κατεύθυνση αποκλείεις τις άλλες. Έχουμε αρκετά κοινά μαθήματα και η ύλη μας μοιάζει. Η διαφορά είναι στο ευρωπαϊκό δίκαιο (το αναφέρω ειδικά γιατί είναι μάθημα που διαλέγουν συχνά οι Ερασμίτες) το οποίο εδώ χωρίζεται σε δύο διαφορετικά μαθήματα- Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Θεσμοί Ε.Δ. -  και πρέπει να περάσεις και τα δύο για να σου το αναγνωρίσουν στην Ελλάδα. Είναι απαιτητικό εδώ και σου ζητάνε να διαβάσεις και να μπορείς να εξηγήσεις υποθέσεις. Επίσης, δραστηριότητες αυτού του μαθήματος είναι η προσομοίωση δικαστηρίου, όπου ο κάθε φοιτητής έχει έναν ρόλο και πρέπει να προετοιμάσει τι θα πει στο "δικαστήριο" βάσει μιας υπόθεσης που πρέπει να λύσει, σε γκρουπ. Από εγκληματολογικά μαθήματα, υπάρχει εγκληματολογία, δικαστική ψυχολογία, εγκληματική ψυχολογία, εφαρμοσμένη εγκληματολογία, ναρκωτικά και αρχές ποινικού δικαίου, θυματολογία..

Το σύστημα εξέτασης είναι διαφορετικό, αφού ισχύει το σύστημα συνεχούς αξιολόγησης (νόμος Μπολόνια)  και, ενώ η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική στα περισσότερα μαθήματα, ενδείκνυται γιατί οι καθηγητές δίνουν μικρές εργασίες ή δραστηριότητες για το σπίτι, σχετικές με το μάθημα που μόλις παρέδωσαν, τις οποίες πρέπει να παραδώσεις την επόμενη φορά.. Γενικά, υπάρχει μια συνεχής επαφή με το μάθημα και ο τελικός βαθμός δεν είναι μόνο μια εξέταση στο τέλος του εξαμήνου, αλλά συνυπολογίζεται και η παρουσία και η συμμετοχή μέσα από εργασίες. Και όλα -εργασίες, δραστηριότητες, παρουσία, συμμετοχή, τελική εξέταση- μετράνε σε ποσοστά. Επίσης, η ύλη είναι μικρότερη από τη δική μας σε γενικές γραμμές και πολλές φορές είναι σημειώσεις στο ίντερνετ και όχι βιβλία. Από πολλές απόψεις είναι πιο εύκολο να περάσεις, αν και η δυσκολία στη γλώσσα παραμένει. Εγώ τα βρήκα λίγο σκούρα, γιατί πήγα απροετοίμαστη, δεν είχα διαβάσει καθόλου νομική ορολογία στα ισπανικά. 

Όλα τα μαθήματα είναι στα καταλανικά, αλλά ευτυχώς προσφέρονται  πολλά μαθήματα  και στα ισπανικά. Άλλο τώρα το ότι υπάρχουν καθηγητές που αρνούνται να μιλήσουν ισπανικά στη τάξη και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν γιατί η πλειοψηφία είναι καταλανοί φοιτητές  - μου έχει τύχει σε μάθημα και μάλιστα από πολύ νέα καθηγήτρια. Είναι γνωστή η έχθρα όλης της Καταλονίας για την Ισπανία και δυστυχώς στη Χιρόνα φαίνεται λίγο περισσότερο. Για αγγλικά ούτε λόγος – δεν μιλάνε οι Ισπανοί γενικά, αλλά υπάρχουν καθηγητές που δέχονται να γράψεις στα αγγλικά στις εξετάσεις. Σε γενικές γραμμές, δεν ένιωσα να με αντιμετώπισαν οι καθηγητές  διαφορετικά  λόγω του ότι ήμουν Εράσμους, εξαρτάται βέβαια και το μάθημα. 

Ο κάθε φοιτητής έχει λογαριασμό στο σάιτ της σχολής  και βλέπει τα μαθήματα στα οποία έχει εγγραφεί το τρέχον εξάμηνο, τις σημειώσεις του κάθε μαθήματος σε μορφή power point (κάποιες φορές στα καταλανικά δυστυχώς), μηνύματα–ειδοποιήσεις από τον καθηγητή για τυχόν ακύρωση μαθήματος κλπ. Αυτό επίσης μου έκανε εντύπωση, ότι ο ίδιος ο καθηγητής στέλνει εγκαίρως μέιλ και μας ενημερώνει για το οτιδήποτε, από την ώρα, μέρος, αίθουσα που θα γίνει η εξέταση, μέχρι  τι εργασίες πρέπει να κάνουμε κάθε φορά, με ποιόν τρόπο και πότε πρέπει ακριβώς να τις παραδώσουμε, ανακοινώσεις βαθμών, ώρες ακρόασης. Ως εκ τούτου, είναι πολύ εύκολο να βρίσκεσαι σε συνεχή επαφή με τον καθηγητή για οτιδήποτε χρειαστείς, πάντα θα σε ακούσει και θα σε βοηθήσει. Όσον αφορά τη παράδοση του μαθήματος, και πάλι εξαρτάται από τη φύση του. Πάντως ενθαρρύνεται η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση, και επειδή πολλοί καθηγητές είναι νέοι, υπάρχει ζωντάνια και σπάνια βαριέται κανείς .

Hint: αν κάποιος αποφασίσει να έρθει στο πανεπιστήμιο της Χιρόνα, τον συμβουλεύω να πάρει το ρωμαϊκό, εδώ είναι πολύ λιγότερη η ύλη και ο καθηγητής πάρα πολύ καλός με όλους , πόσω μάλλον με τους Ερασμίτες.  Και να μην πάρει Φιλοσοφία του Δικαίου, γιατί πρέπει να κάνεις μια εργασία με παρουσίαση και να δώσεις δύο διαγωνίσματα σε μια ύλη πανδύσκολη να την καταλάβεις στα ισπανικά και που δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας –μιλάει για συμφωνίες και διαφωνίες μεταξύ των νομικών σε σχετικά ζητήματα . Και μου είπαν παρ’ολα αυτά από την Αθήνα ότι θα μου την αναγνωρίσουν  αν τη περάσω- παράξενα πράγματα συμβαίνουν!! 

Διαμονή–-Εστίες:

Καταρχήν οι εστίες δεν ενδείκνυνται, και αυτό νομίζω ισχύει σε όλη την Ισπανία. Είναι πανάκριβες, δεν μένει κανείς εκεί και είναι και μακριά από το κέντρο γιατί βρίσκονται στο campus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι δωματίων, σε γενικές γραμμές κοστίζουν 400 ευρώ περίπου το μήνα και έχεις δικό σου δωμάτιο και μπάνιο, ενώ μοιράζεσαι τη κουζίνα με άλλο ένα άτομο. Δεν είναι τραγικό, συγκρίνοντας ιδίως με εστίες άλλων χωρών, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι με 200-250 ευρώ μάξιμουμ μένεις σε κανονικό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, είναι προφανές ότι συμφέρει πολύ περισσότερο. Εδώ όλοι ανεξαιρέτως συγκατοικούν, κανείς δεν νοικιάζει μόνος του. Εγώ πληρώνω 175 ευρώ και συγκατοικώ με 2 παιδιά, σε πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, ένα μεγάλο σαλόνι και μια μεγάλη κουζίνα. Τα κοινόχρηστα (δηλαδή νερό, ηλεκτρισμός, θέρμανση, ίντερνετ) είναι 50 ευρώ για τον καθένα και έρχονται κάθε δίμηνο. Και βρίσκομαι και 5 λεπτά με τα πόδια από το κυρίως κέντρο, με τα μαγαζιά και τα μπαρ, άρα δεν χρειάζομαι ούτε ταξί ούτε λεωφορεία. Όσον αφορά το φαγητό, δεν υπάρχουν εστίες σαν τις δικές μας, όπου πας με κάρτα και τρως χωρίς να πληρώνεις. Εδώ το κυλικείο της κάθε σχολής έχει κάθε μέρα ένα πλήρες μενού με 5-6 ευρώ, αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ όλοι μαγειρεύουν σπίτια τους και σπάνια τρώνε έξω. Είναι πολύ σύνηθες  να διοργανώνουμε δείπνα σε σπίτια, όπου ο καθένας μαγειρεύει κάτι από τη χώρα του και συνεισφέρει έτσι στο τραπέζι ή μαγειρεύουμε από την αρχή  κάτι όλοι μαζί. 

Κόστος ζωής:

Η Χιρόνα λέγεται ότι είναι η ακριβότερη επαρχία, αν όχι της Ισπανίας, σίγουρα της Καταλονίας, θεωρείται η πόλη των πλουσίων. Πράγματι οι κάτοικοί της είναι πολύ «καλοβαλμένοι». Παρ’ολα αυτά, και πάλι είναι πολύ πιο φτηνή από την Αθήνα. Τα σούπερ μάρκετ μου φαίνονται πολύ φτηνότερα σε σχεδόν όλα τα είδη, ενώ στα μπαρ  μια μπύρα κοστίζει από 1.5 έως 3 ευρώ μάξιμουμ, τα κοκτέιλ 5, τα κανονικά ποτά 4. Στα κλαμπ δεν υπάρχει είσοδος, και αν υπάρξει θα είναι σε κάποιες γιορτές, και το πολύ 8 ευρώ. Στις καφετέριες  ένας καπουτσίνο κοστίζει 1.5 ευρώ και πάει λέγοντας. Μόνο τα εστιατόρια είναι λιγάκι πιο τσιμπημένα.  Και από εκεί και πέρα κοστίζουν τα ταξίδια – για να ταξιδέψεις με τρένο είναι πολύ ακριβά τα εισιτήρια, γι’αυτό όλοι προτιμούν αεροπλάνο για ταξίδια  ακόμα και εντός Ισπανίας. Η Ryanair έχει πολύ φτηνά εισιτήρια για πάρα πολλούς προορισμούς και την έχουμε κάνει χρυσή – βολεύει και το αεροδρόμιο της Χιρόνα πάρα πολύ.

Διάλεξα τη Χιρόνα γιατί ήθελα να ξεφύγω από το χάος της τεράστιας Αθήνας και να ζήσω φοιτητική ζωή σε μια πιο μικρή πόλη, και πράγματι η επιλογή μου με δικαίωσε, περισσότερο γιατί η Χιρόνα τα συνδυάζει όλα. Έχει και τα καλά μιας μεγάλης πόλης, αλλά και τα πλεονεκτήματα μιας πιο μικρής και ήσυχης. Επίσης, το ατού της είναι ότι βρίσκεται δίπλα στη Βαρκελώνη και εύκολα πεταγόμαστε  εκεί όποτε θέλουμε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου