11 Φεβρουαρίου 2013

Παρίσι - Université Paris Descartes (Paris V)

Της Ειρήνης Τσιώστα

Η Πόλη:

Όποιος  έχει επισκεφθεί το Παρίσι γνωρίζει για την ομορφιά και τη μοναδικότητα της πόλης και όποιος όχι ακόμη, τότε θα καταλάβει γιατί είναι γνωστή ως μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο!


Λόγω του μεγέθους της (10.000.000 πληθυσμός) δεν είναι ‘’φοιτητούπολη’’, συγκεντρώνει ωστόσο μεγάλο αριθμό  φοιτητών Erasmus από όλη την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική και η φοιτητική κοινότητα είναι πολύ καλά οργανωμένη. Στο facebook υπάρχουν πολλά γκρουπ Εράσμους οργανώσεων (EIAP, Parismus, Erasmus Paris 2012-2013 κ.α.) με χρήσιμες πληροφορίες και με όλα τα νέα για τα event της εβδομάδας και τις εκδρομές.

Το Πανεπιστήμιο:

Είναι οργανωμένο κατά ανάλογο τρόπο με τη ΝΟΠΕ (Faculté de droit, de l’économie et de gestion et des études politiques), το κεντρικό κτήριο βρίσκεται στην περιοχή της Σορβόννης (στάση μετρό Odeon) και το τμήμα της Νομικής...



...στο 14ο διαμέρισμα (Malakoff-Plateau de Vanves). Το πανεπιστήμιο στέλνει τον Απρίλιο ενημερωμένο και πλήρη οδηγό σπουδών από όπου μπορείς να διαλέξεις μαθήματα από όλα τα έτη (Licence 1,2,3 και Master 1). Τα μαθήματα είναι στα γαλλικά και συνήθως οι Εράσμους επιλέγουν αυτά του Master. Μπορείς να επιλέξεις και TD - πρόκειται για φροντιστηριακού τύπου μαθήματα σε ολιγομελή τμήματα που έχουν παραπάνω ECTS. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι μόνο online. Για το διάβασμα θα χρειαστεί ένας Γάλλος πρόθυμος να μοιραστεί τις σημειώσεις του! Στη σχολή υπάρχουν 2 βιβλιοθήκες, αίθουσα πολυμέσων και γήπεδο τένις. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων το πανεπιστήμιο διοργανώνει μαθήματα γλωσσικής προετοιμασίας και πολιτιστικής ένταξης όπου η συμμετοχή είναι προαιρετική και την 2η εβδομάδα στη σχολή διοργανώνεται integration day, με ξενάγηση και γνωριμία με τους υπόλοιπους φοιτητές Εράσμους.

Διαμονή & Κόστος Ζωής:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ερασμίτη φοιτητή είναι ένα και συνοψίζεται σε μία φράση… ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ!!! Το πανεπιστήμιο αν και στέλνει online αίτηση για τις δημόσιες εστίες του CROUS είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να έχετε δωμάτιο ή στούντιο σε εστία (300-400€). Μία εναλλακτική είναι το campus της Cité Universitaire - το μεγαλύτερο φοιτητικό campus στο Παρίσι. Στη Cité κάθε χώρα - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - διαθέτει τη δική της εστία (Fondation Hellenique), όμως είναι εξίσου δύσκολη η αποδοχή της αίτησης. Τα ενοίκια είναι πανάκριβα και κυμαίνονται στα 600-900€ για ένα σπίτι από 10- 20τμ. (ενδεικτικά εδώ). Πολλοί φοιτητές νοικιάζουν δωμάτιο σε σπίτι ή συγκατοικούν με άλλους φοιτητές. Γενικότερα το θέμα της διαμονής απαιτεί πολύ υπομονή και κουράγιο!... Το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαμονή αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περίπου 1000-1400€/μήνα. Στη Γαλλία χρησιμοποιούνται κυρίως χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες παντού γι’αυτό είναι απαραίτητη διαδικασία το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (BNP Parisbas με την οποία συνεργάζεται το πανεπιστήμιο). Ο τραπεζικός λογαριασμός είναι απαραίτητος για την επιδότηση ενοικίου από τη γαλλική κυβέρνηση. Η επιδότηση είναι maximum 200€/μήνα, ανάλογα με το ύψος του ενοικίου. Υπάρχουν παντού στη πόλη λέσχες του CROUS και η Cité διαθέτει εστιατόριο όπου το γεύμα κοστίζει 3-4€.

Μετακινήσεις:

Το Παρίσι διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα συγκοινωνιών. Το μετρό μόνο αποτελείται από 14 γραμμές και ανά 200μ. θα βρεις και μία στάση. Υπάρχει ακόμη προαστιακός (RER), τραμ, λεωφορεία και τα Noctilien, που είναι νυχτερινά λεωφορεία και συνδέουν όλες τις περιοχές της πόλης. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (Navigo) κοστίζει 63€/μήνα για τις ζώνες 1-2. Αν είσαι φίλος με το ποδήλατο, τότε υπάρχει και το Velib.

Φοιτητική ζωή:

Κάθε εβδομάδα υπάρχουν πάρτυ (67 club, MIX club, Porte Maillot), πικνίκ, πάρτυ με κρουαζιέρα στο Σηκουάνα και διάφορα άλλα events, εκδρομές σε άλλες γαλλικές πόλεις και σε άλλες χώρες (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες). Φοιτητικά μαγαζιά για ποτό και φαγητό βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Σορβόννης, του Pantheon, της Plage Monge, της Rue Mouffetard. Έντονη νυχτερινή ζωή έχει το Marais, η Bastille, η rue Oberkampf, η rue Montorgueil και η rue Cler και εναλλακτικά το Bercy Village. Από τα πιο δημοφιλή bar-club είναι το Café Oz (στάση μετρό Denfert-Rousseau)… To Παρίσι προσφέρει πολλά για να δεις και να ανακαλύψεις στα 20 διαμερίσματα τα οποία αποτελούν το κέντρο - ενδεικτικά υπάρχουν: μουσεία (Louvre, Orsay, Centre Pompidou), μνημεία (Notre Dame, Tour Eiffel, Arc de Triomphe, Trocadéro), ιδιαίτερες γειτονιές (Monmartre, Marais-les Halles, Quartier Latin-Sorbonne, Grenelle-Gros Caillou και Saint-Germain) και  πάρκα (Jardin de Tuileries, Jardin de Luxembourg, Buttes Chaumont). Σε αυτό το site μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας. Δημοφιλείς γιορτές κατά το χειμερινό εξάμηνο είναι: Nuit Blanche, Fête de Vin-Monmartre, Halloween, Marchés de Nöel.

Με λίγα λόγια, το Erasmus ήταν μοναδική εμπειρία και το Παρίσι δεν μπορείς παρά να το λατρέψεις!Paris je taime λοιπόν και βαλίτσες για την Πόλη του Φωτός!!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
του Νικηφόρου Παπαδούδη και της Εύας Κουμπιάδη

εαρινό εξάμηνο 2019

Ένα χρόνο πριν, βρισκόμασταν στο Παρίσι, περπατούσαμε τα σοκάκια και τα κρυφά passages της Belleville και γινόμασταν ένα με τους ντόπιους, που όπως κι εμείς προσπαθούσαν να αποφύγουν τους υπερβολικά πολλούς και δυστυχώς «απροσανατόλιστους» τουρίστες,.
Σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόμασταν πως την επόμενη χρονιά, το δίσεκτο 2020, το εαρινό εξάμηνο στο Παρίσι δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από μία καραντίνα υπό την απειλή του κορωνοϊού. Κι όσο κι αν το τραγούδι δείχνει να φωνάζει «Τι ζήλεψες τι τα 'θελες τα ένδοξα Παρίσια», συμφωνούμε, όσο κι αν γινόμαστε κυνικοί, πως ακόμη και η καραντίνα στο Παρίσι είναι καλύτερη από κάθε άλλο μέρος του κόσμου.
Αν εξαιρέσουμε βέβαια το γεγονός, πως ως Ερασμίτης σε κάθε μέρος της Ευρώπης, διαβιείς μέσα σε μία φούσκα χαράς και ευφορίας, και πως δεν έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της οικονομικής επιβίωσης στο Παρίσι για παραπάνω από ένα πεντάμηνο (εμείς βρεθήκαμε στο Παρίσι από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Ιουνίου του 2019), τότε όντως, όλα είναι ωραιότερα στο Παρίσι : από το να δίνεις ένα φιλί στο αμόρε σου (συνήθως από την Ιταλία- οι Ιταλοί στο Παρίσι βρίσκονται παντού!!!) στο passage des Thermopyles, μέχρι το να αγοράζεις μια πάμφθηνη και ανθυγιεινή μπαγκέτα από τα lidl, διότι δεν σου έχουν μείνει χρήματα ούτε και για άρτο από μια τυπική boulangerie της γειτονιάς σου.
Γι’αυτό το λόγο και η εμπειρία του Παρισιού είναι ανεκτίμητη και δώρο για όσους φοιτητές της σχολής μας επιλέξουν να περάσουν εκεί ένα εξάμηνο της  ζωής τους. Μπορείς να έχεις και μία κλασσική ερασμιτική ζωή- ιδιαίτερα αν βρεις θέση σε εστία του Παρισιού, στην οποία συγχρωτίζονται κάθε λογής και εθνικότητας φοιτητές, καθώς επίσης και μία εμπειρία ηρεμίας και προσωπικής εξέλιξης καθώς τα ερεθίσματα που λαμβάνεις στην πόλη είναι ποιοτικώς εντονότερα, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες μητροπόλεις της Ευρώπης, όπως φυσικά είναι και η Αθήνα.
Αν κι εμείς δεν επιλέξαμε τα πάρτι του ESN και τα soiree γνωριμιών ερασμιτών, δεν μας ήταν καθόλου δύσκολο να γνωριστούμε με τους συμφοιτητές μας στη σχολή, Γάλλους και ξένους.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο πανεπιστήμιο Universite Sorbonne Paris Cite-Paris 5 Descartes, που τώρα περιορίζεται στον απλό τίτλο Univeriste de Paris, ήταν η ταξική και πολιτισμική του σύνθεση, η οποία και μας επέτρεψε την επαφή με άτομα αρκετά κοντά στον χαρακτήρα μας και τις συνήθειες μας.
Φυσικά, και τα προβλήματα με το πανεπιστήμιο ήταν αρκετά, καθώς όταν φτάσαμε  συνειδητοποιήσαμε πως η γραφειοκρατία στην Γαλλία είναι ποσοτικά και ποιοτικά ενοχλητικότερη από αυτήν της Αθήνας, ενώ το γραφείο διεθνών σχέσεων που αποτελούταν από (1) άτομο, το οποίο μιλούσε μόνο γαλλικά, δεν ήταν καθόλου βοηθητικό. Επίσης, τα μαθήματα ήταν υπερβολικά φορμαλιστικά, και όπως έχει αναφερθεί και σε άλλα ποστ, το γαλλικό σύστημα των παραδόσεων στη Νομική είναι συχνά βαρετό και οριακά αδιέξοδο- υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις.
Ωστόσο, τα άτομα που γνωρίσαμε στο πανεπιστήμιο δεν ήταν τόσο απρόσιτα όσο εκείνα που φοιτούν σε σχολές πιο prestigieuses, όπως αυτές του Paris 1 και 2, και το ίδιο και οι συνερασμίτες μας. Ακόμη, οι καθηγητές ήταν πολύ εξυπηρετικοί και συνεργάσιμοι, όμως η βαθμολόγηση στη Γαλλία είναι πολύ αυστηρή, με το άριστα να κυμαίνεται περίπου στο 14/20, χωρίς οι Ερασμίτες να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Τα μαθήματα διεξάγονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα γαλλικά κι εξετάζονται είτε προφορικά είτε γραπτά. Προτιμήστε μαθήματα διεθνούς δικαίου ή επιλογής για να έχετε καλύτερες πιθανότητες αναγνώρισης εδώ. Φροντίστε να περάσετε μαθήματα που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 10 ECTS , για να δικαιούστε την τελευταία δόση της υποτροφίας Εράσμους. Το διάβασμα γίνεται από τις σημειώσεις του μαθήματος, που μπορείτε να ζητήσετε από τους Γάλλους συμφοιτητές σας. Αποφύγετε τα μαθήματα travaux dirigés που έχουν υποχρεωτική παρουσία κι εντατική μελέτη, εκτός φυσικά αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Βέβαια, ομολογούμε πως, αν και δεν θα προτείναμε σε κάποιον που επιθυμεί ένα καθαρά ακαδημαϊκό εράσμους την επιλογή του Paris 5, θα αποτελούσε μια πολύ καλή λύση για κάποιον που ψάχνει ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Παρισιού ( η νομική σχολή βρίσκεται στο Malakoff, ένα πραγματικό χωριουδάκι του Παρισιού ακριβώς δίπλα στον Peripherique. Η συγκοινωνία είναι άριστη, καθώς τόσο λεωφορεία όσο και δύο σταθμοί του γαλλικού μετρό εξυπηρετούν το πανεπιστήμιο. Πολλοί Παριζιάνοι το θεωρούν μάλιστα το εικοστό πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού) και δεν συγκεντρώνει την βαθμολογία για να συναγωνιστεί μία θέση σε πιο κεντρικά πανεπιστήμια.
Η συγκυρίες στο Παρίσι είναι πάντοτε οριακές και πρωτόγνωρα τυχαίες για έναν ερασμίτη ,και κάτι τέτοιο σε βοηθά να πιστεύεις πως εδώ πραγματικά γράφεται ιστορία. Ήμασταν εκεί όταν καιγόταν η Νοτρ Νταμ και καλλιτέχνες έκαναν περφόρμανς εξαγνισμού στο Σηκουάνα δίπλα στο ναό, είμασταν εκεί όταν τα κίτρινα γιλέκα και  ένα εκατομμύριο Γάλλων γιόρταζαν την Πρωτομαγιά, Ήμασταν εκεί όταν στο Grand Palais είχε αναδρομική έκθεση των έργων του Miro, Ήμασταν εκεί όταν έξω από το College de France έκανε γυρίσματα ο Πολάνσκι για το J’ accuse, Ήμασταν εκεί στην κηδεία της μεγαλύτερης γυναίκας σκηνοθέτη Agnes Varda, Ήμασταν πάντα κάπου και άρα πάντοτε ευπρόσδεκτοι.
Τέτοια πράγματα συμβαίνουν καθημερινά.
Τα μουσεία υπερβολικά πολλά (αξίζει να πας στο Λούβρο τουλάχιστον 10 φορές), τα καφέ της Belleville και της Alesia ή της Butte aux Cailles (προσωπικά αγαπημένες) νεανικά και ζωντανά, τα πικνίκ δίπλα στο ποτάμι ή σε κάποιο πάρκο (αξίζει το εαρινό εξάμηνο στο Παρίσι μόνο και μόνο γι’αυτά) συνήθεια που σταματάει απότομα όταν γυρνάς στην Αθήνα, οι διαλέξεις του Balibar, του Edouard Louis, της Silvia Federici απλή καθημερινότητα, οι συζητήσεις με τους Γάλλους -Παριζιάνους και μη για την πολιτική κατάσταση (που πάντοτε καταλήγει σε σχόλια για την αγάπη και το αλκοόλ) μια πραγματική επαφή με τους νέους της ηλικίας μας, οι αντιπαραθέσεις με τους φίλους σου για τον εθνικισμό και τον ρατσισμό μία ευκαιρία να έρθετε ακόμη πιο κοντά, καθώς συνειδητοποιείς πως οι τσακωμοί υπό την επήρεια του εράσμους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δώρο για να γνωρίσεις άτομα που δεν θα γνώριζες ποτέ.
Όλοι θέλουν να βρεθούν στο Παρίσι και γι’αυτό το λόγο οφείλετε να περάσετε το Εράσμους σας εκεί, διότι ακριβώς θα μπορέσετε να γνωρίσετε εκείνους ακριβώς που εσείς θέλετε, να διαλέξετε τα μέρη που εσείς ακριβώς θέλετε. Η πόλη αυτή έχει κάτι για τον καθένα, και ακόμη και αν δεν βρίσκετε τίποτα, δεν έχετε γνωρίσει κανένα και απλά θέλετε να μείνετε μόνοι σας, θα έχετε πάντοτε μια ευκαιρία να περπατήσετε σε κάποια από τις Grands Boulevards ή κατά μήκος του ποταμού και να αναφωνήσετε πως τα καταφέρατε, είστε στο Παρίσι.
Tips – Συμβουλές
Στο Παρίσι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το ζήτημα της στέγασης, καθώς τα διαμερίσματα είναι πολύ μικρά και πανάκριβα. Οι κρατικές εστίες είναι η φθηνότερη λύση, αν και κάποιες βρίσκονται αρκετά μακριά από το κέντρο ή είναι παλιές κι ασυντήρητες. Μία καλή επιλογή είναι κι η Cité Universitaire,  ένα τεράστιο campus, όπου η κάθε χώρα έχει ένα σπίτι-εστία. Η διαμονή εκεί είναι πολύ ωραία, καθώς είναι οικονομικά πολύ συμφέρουσα, είναι πολύ εύκολο να γνωρίσεις κόσμο, και υπάρχουν πάντα δρώμενα/δραστηριότητες. Δυστυχώς, το ελληνικό σπίτι φέτος είναι κλειστό για ανακαίνιση. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε να κάνετε αίτηση σε άλλα σπίτια, αφού δέχονται και ξένους. Ίσως η πιο συμφέρουσα λύση να είναι η συγκατοίκηση, που είναι κι ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι ιδιοκτήτες συνήθως ζητάνε έναν Γάλλο εγγυητή, κι όταν (αναπόφευκτα) δεν υπάρχει, πολλές φορές  ζητούν να τους προκαταβληθεί ουσιαστικά το ποσό όλων των ενοικίων. Προσοχή στις απάτες-παγίδες. Δεν είναι απαραίτητο (ούτε οικονομικά συμφέρον) να μείνετε σε κάποιο κεντρικό διαμέρισμα του Παρισιού, καθώς η συγκοινωνία -και η νυχτερινή- είναι εξαιρετική. Μην κινηθείτε στη λογική των κακόφημων διαμερισμάτων, είναι ζήτημα γειτονιάς. Πχ στο 19ο και το 20ο βρίσκονται κάποιες από τις ωραιότερες γειτονιές του Παρισιού, ενώ το κεντρικό 10ο έχει κάποιες πολύ κακόφημες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε να ψάχνετε το νωρίτερο δυνατόν.
Αν επιθυμείτε την χορήγηση του CAF (επίδομα που δίνει το γαλλικό κράτος σε όλους τους φοιτητές για το ενοίκιο, που ανέρχεται περίπου στο 1/4 του ποσού), φροντίστε να προβείτε στις απαραίτητες διαδικασίες με το που φτάσατε ώστε να λάβετε και μεγαλύτερο επίδομα, καθώς η καταβολή των χρημάτων αρχίζει από τον μήνα που έπεται του μήνα της ημερομηνίας της αίτησης. Για την καταβολή του επιδόματος θα χρειαστεί να ανοίξετε έναν γαλλικό λογαριασμό.
Η εμπειρία μας με την BNP Paribas ήταν η χειρότερη και θα συνιστούσαμε να αναζητήσετε κάποια άλλη τράπεζα (πχ Société Générale). Ακόμη και τώρα, ένα χρόνο μετά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών μας.
Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντίγραφα από τα βασικά σας έγγραφα σε μετάφραση, θα χρειαστείτε και πιστοποιητικό γέννησης.
Η γλώσσα είναι πρόβλημα στην αρχή περισσότερο στις καθημερινές δραστηριότητες (διοίκηση εστιών, παροχή ρεύματος, ψώνια, γνωριμίες με Γάλλους) και λιγότερο στη Σχολή, όπου από την εμπειρία μας δε χρειάζονται μαθήματα νομικής ορολογίας για να ανταποκριθείς. Στο Παρίσι χρησιμοποιείται πολύ αργκό, οπότε είναι λογικό να σας πάρει λίγο χρόνο να προσαρμοστείτε. Επιδιώξετε να μιλάτε όσο το δυνατό περισσότερο γαλλικά, και με τους φίλους σας.
Μια οικονομική λύση για φαγητό είναι οι λέσχες CROUS που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου μπορείτε να φάτε ένα αξιοπρεπέστατο χορταστικό γεύμα με περίπου 3,5 ευρώ. Προς το Bercy υπάρχει μάλιστα και μία λέσχη-ποταμόπλοιο, που ενδείκνυται για φθηνό καφέ με ωραία θέα.  
Επωφεληθείτε όσο μπορείτε από την πολιτιστική εμπειρία που προσφέρει η πόλη. Τα περισσότερα μουσεία είναι δωρεάν για τους πολίτες της ΕΕ κάτω των 25 και κάθε Δευτέρα το κορυφαίο θέατρο της Comédie Française προσφέρει δωρεάν εισιτήρια σε νέους κάτω των 28, ενώ αντίστοιχες προσφορές ισχύουν και για την Όπερα. Το Quartier Latin είναι γεμάτο σινεμά που προβάλλουν ταινίες για κάθε γούστο με φθηνά εισιτήρια.  Η πόλη είναι γεμάτη πανέμορφες βιβλιοθήκες σε ιστορικά κτίρια στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση δωρεάν, βγάζοντας απλώς μια κάρτα μέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου