3 Φεβρουαρίου 2013

Λυών - Université Jean Moulin - Lyon III

Του Κωνσταντίνου Ζουμπουλάκη

Παραδοσιακά η Γαλλία είναι από τους βασικούς προορισμούς  κάποιου/ες για το Εράσμους. Πολύ περισσότερο για τους νομικάριους/ες.  Γιατί όμως Λυόν; 
Γι’ αυτό.

Η πόλη:

Στο νοτιοανατολικό άκρο του εξαγώνου, η Λυόν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Εντάξει, γνωστή και προαιώνια η κόντρα με τη Μασσαλία που ισχυρίζεται ότι είναι μεγαλύτερη. Στα σημεία, ωστόσο, νομίζω πως τους έχουμε. Το βασικό, για μένα, ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς στο εαυτό του πριν φύγει για τα ξένα είναι αν θέλει να περάσει τον καιρό του σε μια μεγαλούπολη όπου θα έχει συνεχώς νέα πράγματα να κάνει και να ανακαλύπτει  ή προτιμά να εγκατασταθεί σε μια πόλη πιο μαζεμένη την οποία θα ανακαλύψει και θα μάθει πολύ καλύτερα στο διάστημα που θα βρίσκεται εκεί και ενδεχομένως θα δεθεί ευκολότερα μαζί της. Για αυτό το λόγο η Λυόν φαντάζει ιδανική, γιατί βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν είναι τόσο αχανής όσο το Παρίσι, ούτε μικρή σαν κάποιο χωριό της κεντρικής Γαλλίας.

Μεταφορές:

Εξαιρετικές. Ένα ευρύ δίκτυο από μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ καλύπτει σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης, μέχρι τα απομακρυσμένα προάστια.  Το εισιτήριο, ωριαίας διάρκειας κοστίζει 1,70€ – άουτς. Συμφέρει, βέβαια, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών που για τους φοιτητές είναι στα 28€. Λίγο μετά τις δώδεκα το βράδυ τραβάνε χειρόφρενο...


...τα πάντα βέβαια, εκτός Πέμπτης/Παρασκευής και ΣΚ όπου υπάρχουν τα «Pleine Lune»,  τα αγαπημένα μας νυχτερινά λεωφορεία ,που όλοι οι Ερασμίτες λατρέψαμε. Πάνω απ’ όλα όμως, το καλύτερο μέσο είναι ένα: ποδήλατο. Βολεύει άπειρα και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Η πόλη είναι φλατ (σχεδόν παντού) και μπορεί κανείς είτε να αγοράσει κάποιο φθηνό μεταχειρισμένο (ευκολάκι) είτε να χρησιμοποιεί το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων της πόλης (ακόμα πιο ευκολάκι).

Στέγη:

Αυτό θα πονέσει λίγο. Όπως παντού στη Γαλλία τα ενοίκια είναι αρκετά τσιμπημένα για λίγα τετραγωνικά. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές εστίες. Οι τυχεροί που θα βρούνε δωμάτιο σε δημόσια/πανεπιστημιακή εστία είναι κομπλέ. Υπάρχουν και ιδιωτικές εστίες, αρκετά πιο ακριβές από τις υπόλοιπες. Πρόταση: συγκατοίκηση. Ξεκάθαρα. Είναι πολύ εύκολο να βρεις κάποιο δωμάτιο σε συγκατοίκηση, είτε με Γάλλους είτε με άλλους Ερασμίτες,. Πολύ οικονομική λύση και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις αμέσως κόσμο. Έχε υπόψη σου ότι θα παίρνεις και ένα επίδομα στέγασης από το γαλλικό κράτος (Caf), που ανάλογα με το ύψος του ενοικίου μπορεί να φτάσει και τα 200€ περίπου, για τα υψηλότερα ενοίκια.

Ζωή:

Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν δυο-τρεις κεντρικές γειτονιές όπου είναι συγκεντρωμένος ο κόσμος και τα πολλά μαγαζιά. Ωστόσο, ωραία μπαράκια και λοιπά μέρη για έξοδο βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Καλύπτονται, άλλωστε, όλα τα γούστα και οι προτιμήσεις. Από μεγάλα κλαμπ όπου γίνεται χαμός μέχρι μικρά χωμένα και ψαγμένα μπαράκια, άπειρες παμπ,  από χώρους με λάιβ ηλεκτρονικής μουσικής σε τζαζ μπαρ και ότι τραβάει η ψυχή σου γενικά. Τις ζεστές μέρες ο πολύς κόσμος κάθεται έξω, κυρίως στις όχθες του ποταμού. Είναι άλλωστε δυο τα ποτάμια που διασχίζουν το κέντρο της πόλης.  Πολύ καλή φάση γενικά. Στα συν να σημειωθεί και το πάρκο Tête d’ Or, το μεγαλύτερο πάρκο της Γαλλίας, όπου κυριολεκτικά μπορείς να χαθείς και το οποίο συνίσταται για βόλτες και κυριακάτικα πικ - νικ.   

Κόστος:

Το είπαμε, η Γαλλία είναι ψιλοακριβή γενικά. Πέραν από τα ενοίκια και τις μεταφορές, οι υπόλοιπες τιμές είναι όλες λίγο πιο πάνω απ’ ότι στην Ελλάδα. Το ποτό έξω δεν είναι απαγορευτικό, με την μπύρα σε μαγαζί να είναι κάπου στα 5 και τα πιο σπέσιαλ στα 9-10. Κυρίως, όμως θα τη βγάλετε με κρασί(στη Γαλλία είσαι),  το οποίο είναι αισθητά πιο φθηνό και καλό. Όσο για το φαγητό έξω, καλύτερα να μάθεις να μαγειρεύεις. Στα σουπερμάρκετ οι τιμές είναι πάνω κάτω οι ίδιες, ενώ βολεύουν πολύ και οι υπαίθριες αγορές(ναι, τις λαϊκές της Γαλλίας εννοώ). Τέλος, σινεμά και θέατρο είναι στα ίδια περίπου με την Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο:

Το Université Jean Moulin – Lyon ΙΙΙ  θεωρείται η καλύτερη Νομική Σχολή της πόλης και μια από τις δυο-τρεις πιο καλές στη Γαλλία, μετά από εκείνες του Παρισιού. Στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια, ευκόλως προσβάσιμα  και σε κεντρικά σημεία αμφότερα. Τα μαθήματα της Licence (έτη 1-3) γίνονται σε ένα εξαιρετικό κτήριο, παλιό εργοστάσιο καπνού το οποίο, αφού έκλεισε και  μετά τις απαραίτητες επεμβάσεις, στεγάζει το πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα του Master I (4ο δικό μας έτος) γίνονται σε ένα ακόμα παλαιότερο και πιο εντυπωσιακό κτήριο στο κέντρο της πόλης, δίπλα ακριβώς από το ποτάμι. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επιλέξει μαθήματα από οποιοδήποτε έτος θέλει, ασχέτως του έτους φοίτησης στο οποίο κανονικά βρίσκεται. Αρκεί μόνο να είναι του αυτού εξαμήνου. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους τομείς του δικαίου, ενώ διδάσκονται και μαθήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Θετικό επίσης το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία με το τμήμα πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου, οπότε προτείνεται η σχολή και για όσους δεν είναι και πολύ μεγάλοι φαν της νομικής. Προσφέρονται πολλά μαθήματα πολιτικών επιστημών, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και τα σχετικά. Μια χαρά. Σε ότι αφορά τον τρόπο διδασκαλίας δεν απέχει και πολύ από αυτά που ξέρουμε από την Αθήνα. Όλα τα μαθήματα γίνονται σε μεγάλα αμφιθέατρα όπου ο προφέσορας υπαγορεύει και οι φοιτητές κρατάνε σημειώσεις. Τα πληκτρολόγια παίρνουν φωτιά γενικά. Ναι, όλα τα Γαλλάκια είναι με τα λάπτοπ τους, Mac κατά προτίμηση. Εξαίρεση αποτελούν τα TD, μαθήματα τα οποία γίνονται σε ολιγομελή γκρουπ και επί της ουσίας ως στόχο έχουν την εμβάθυνση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι σχετικά απαιτητικά καθώς κατά κύριο λόγο έχουν δουλειά για το σπίτι, παρουσιάσεις, εργασίες και τα σχετικά. Βέβαια, με τους Ερασμίτες είναι λίγο πιο χαλαροί. Υποχρεωτικά πρέπει όμως να πάρεις και ένα από δαύτα. Σε ότι αφορά τις εξετάσεις, γίνονται ως επί το πλείστον προφορικά, ειδικά για τους Ερασμίτες πάλι. Προσωπικά θεωρώ πως είναι αρκετά χαλαρές και οι καθηγητές επιεικείς, οπότε κομπλέ. Τέλος, πέραν των νομικών μαθημάτων τα οποία διδάσκονται από κοινού για όλους τους φοιτητές (Γάλλους και φοιτητές Εράσμους), το πανεπιστήμιο παρέχει και τρία μαθήματα αποκλειστικά για τους Ερασμίτες: μάθημα γαλλικών, μεθοδολογίας και εισαγωγής στο γαλλικό δίκαιο. Η ώρα του παιδιού γενικά.

Πέραν τούτων, στα θετικά συγκαταλέγονται οι διάφορες διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει το πανεπιστήμιο με ορισμένους χώρους πολιτισμού και άλλους φορείς με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διοργανώνονται δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία, προβολές ταινιών, ημερίδες, εκδηλώσεις εκδρομές και λοιπά.

Αυτά.
Σε γενικές γραμμές πάντα.
Allez l’OL!
(και  ας μας πίκρανε πριν από κάποια χρόνια μέσα στο Ζερλάν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου