15 Φεβρουαρίου 2013

Βαλένθια - Universitat de Valencia

Της Δανάης Δεληπέτρου

Η Πόλη:

Η Βαλένθια είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας και έχει πληθυσμό 2.300.000 κατοίκους. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φοιτητές Erasmus - ενδεικτικά, το Universitat de Valencia, υποδέχτηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 5.000 φοιτητές με υποτροφία Erasmus. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τουρία, η Βαλένθια είναι γνωστή για το ιστορικό της κέντρο, την Πόλη Τεχνών κι Επιστημών (μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή του Calatrava, όπου φιλοξενούνται μουσεία, αίθουσες εκδηλώσεων και εκθέσεις τέχνης), για τη μεγάλη παραλία της -γεμάτη με κόσμο ακόμα και το χειμώνα- αλλά και για τη νυχτερινή της ζωή.

Το Πανεπιστήμιο:

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει Ισπανικό και Αγγλικό Πρόγραμμα Σπουδών. Το τελευταίο προσφέρει περιορισμένες επιλογές και καθιστά δύσκολη τη μετέπειτα αντιστοίχιση μαθημάτων με αυτά της Νομικής στην Αθήνα. Η αντιμετώπιση των φοιτητών Erasmus...


... είναι η ίδια που έχουν οι Ισπανοί φοιτητές και απαιτείται εκπόνηση εργασιών, η συχνότητα των οποίων διαφοροποιείται ανάλογα με το κάθε μάθημα και καθηγητή, τη συμμετοχή στο μάθημα και τις παρουσιάσεις. Τα προαναφερθέντα επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τον τελικό βαθμό που θα λάβει ο φοιτητής στο μάθημα - συνήθως ένα 30-40% του βαθμού καθορίζεται από τους εν λόγω παράγοντες και το υπόλοιπο από την τελική εξέταση, προφορική ή γραπτή, στο μάθημα.

Διαμονή:

Σε καμία περίπτωση δε θα συνιστούσα διαμονή στις εστίες, μιας και είναι όλες ιδιωτικές και το ενοίκιο είναι περίπου 500 ευρώ το μήνα. Οι φοιτητές στη Βαλένθια προτιμούν τη συγκατοίκηση και δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρει κανείς σπίτι - υπάρχουν παντού αγγελίες, group στο facebook κ.ο.κ. Συγκατοικώντας με άλλα 3 ή 4 άτομα, ο φοιτητής πληρώνει κατά μέσο όρο 200 ευρώ.

Μεταφορές:

Για όσους επιλέγουν να μείνουν κοντά στο Πανεπιστήμιο, οι περισσότερες διαδρομές γίνονται με τα πόδια - μόνο το Κέντρο είναι μακριά από εκείνη τη ζώνη, όλα τα υπόλοιπα είναι σ'αυτήν την περιοχή. Χρησιμοποιείται πολύ το ποδήλατο -η ενοικίαση valenbisi στοιχίζει γύρω στα 24 ευρώ το χρόνο- ενώ για το μετρό η κάρτα 10 διαδρομών κοστίζει 7,20 ευρώ.\

Φοιτητική Ζωή:
Το Erasmus στη Βαλένθια είναι από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει ένας φοιτητής. Γνωρίζεις ανθρώπους από κάθε μεριά του κόσμου, οι νυχτερινές έξοδοι είναι πολύ οικονομικές (η μπύρα στοιχίζει 1 ευρώ κατά μέσο όρο) και συνηθίζεις σε διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης (tandem/ανταλλαγή ξένων γλωσσών τις Τρίτες, δωρεάν μαθήματα salsa σε pub τις Τετάρτες, botellon τις Πέμπτες). Επίσης, το Πανεπιστήμιο προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων (αθλήματα ή μαθήματα χορού με 30 ευρώ το χρόνο). Επίσης, εδώ και 4 χρόνια, ανεβάζει κάθε εξάμηνο παραστάσεις η θεατρική ομάδα Escena Erasmus. Έχοντας τη χαρά να συμμετέχω σε αυτήν φέτος, συνιστώ σε όποιον επιλέξει το Universitat de Valencia, αν ενδιαφέρεται για το θέατρο, να συμμετάσχει στις ακροάσεις, στις αρχές κάθε εξαμήνου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς εδώ ή σε κάποιο group του facebook - πληκτρολογώντας "Erasmus Valencia", τα αποτελέσματα είναι δεκάδες.Αν έχετε οποιαδήποτε απορία θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω! Καλή τύχη!

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά όλα όσα λέει η Δανάη ισχύουν, και με βοήθησαν και εμένα να επιλέξω τη Βαλενθιάρα.
    Όσοι θέλετε τροπικό κλίμα και πάμφθηνη χαλαρή ζωή ( αλλά όχι σάπια χαλαρή, ωραία χαλαρή ), να πάτε.
    Για περισσότερα μπορείτε να με βρείτε στο kourakis21@yahoo.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή