3 Φεβρουαρίου 2013

Βέλγιο - Louvain la Neuve - Université Catholique de Louvain (UCL)

Της Μαρίας Σουρβάνου

Για το πανεπιστήμιο:

Το Université Catholique de Louvain (UCL) είναι το μεγαλύτερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο του Βελγίου, με λίγα μαθήματα να προσφέρονται και στα αγγλικά. Έχει πάρα πολλά τμήματα και η Νομική του είναι αρκετά φημισμένη κυρίως για τα ποινικά μαθήματα (γι’ αυτό και ο τομέας ονομάζεται faculté de droit et de criminologie = εγκληματολογία) αλλά και αρκετά διεθνή μαθήματα, που είναι εύκολο να βρεθούν αντιστοιχίες με τα δικά μας (για τις αντιστοιχίες δυστυχώς ακόμα δεν ξέρω να πω περισσότερα καθώς είμαι ακόμα στο Βέλγιο και δεν έχω επιστρέψει). Το μάθημα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ποικίλει ανάλογα με το αν είναι μεγάλο το ακροατήριο, οπότε και γίνεται διάλεξη χωρίς τη μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών, ή αν είναι μικρό ακροατήριο, κυρίως σε μαθήματα επιλογής, οπότε το μάθημα είναι πιο διαδραστικό, με εργασίες, παρουσιάσεις και συμμετοχή των φοιτητών στη συζήτηση. Οι φοιτητές Εράσμους είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν ένα μάθημα που λέγεται «εισαγωγή στο βέλγικο δίκαιο» (είναι μόνο 4 παρακολουθήσεις στην αρχή της χρονιάς) και για το οποίο δεν δίνουν εξετάσεις, απλώς με έναν άλλο Ερασμίτη κάνουν μαζί μία εργασία που την παρουσιάζουν και στο μάθημα. Τα άλλα μαθήματα, ανάλογα με τον καθηγητή, μπορεί να τα δίνουν στην εξεταστική είτε γραπτά είτε προφορικά. Γενικά είναι μεγάλο πανεπιστήμιο με 30.000 φοιτητές, αρκετά ανερχόμενο στις λίστες των πανεπιστημίων και σχετικά καινούργιο, αφού αποσχίστηκε από το παλαιό φλαμανδόφωνο...

... Katholieke Universiteit Leuven το 1968. Πολύ χρήσιμη είναι η προσωπική ιστοσελίδα και το email που παρέχεται σε κάθε φοιτητή και χάρη στα οποία έχει άμεση πρόσβαση σε σημειώσεις, έγγραφα και αιτήματα των καθηγητών, καθώς και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Για την πόλη: 

Πρώτη και χρήσιμη πληροφορία για την πόλη είναι ότι δεν πρέπει να γίνει σύγχυση της πόλης Leuven (στα γαλλικά απλώς Louvain) με την Louvain la Neuve στην οποία βρίσκεται το εν λόγω πανεπιστήμιο. Η Leuven βρίσκεται στην φλαμανδική πλευρά του Βελγίου, ενώ η Louvain la Neuve στη γαλλόφωνη. Η Louvain la Neuve είναι μια πόλη που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες (με το τρένο μπορεί να είναι από 40 λεπτά στην καλύτερη έως 1 ώρα και ένα τέταρτο στη χειρότερη). Είναι μια πόλη μικρή που φτιάχτηκε πρόσφατα, αποτελείται μόνο από φοιτητές και η ζωή κινείται κυρίως γύρω από το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν φυσικά μαγαζιά, εμπορικό κέντρο, σινεμά, αθλητικό κέντρο με 45 ευρώ για όλο το χρόνο και με ποικιλία αθλημάτων, εστιατόρια και μπυραρίες. Την διασκέδαση των φοιτητών αναλαμβάνουν οι αδελφότητες του πανεπιστημίου (τα λεγόμενα cercles) που κάνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πάρτυ(στα περισσότερα φυσικά οι περισσότεροι φεύγουν μεθυσμένοι). Οι Βέλγοι φοιτητές κάθε σαββατοκύριακο επιστρέφουν στις οικογένειες τους και έτσι στην πόλη μένουν οι διεθνείς φοιτητές που προτιμούν να κάνουν ταξίδια και εκδρομές, καθώς το Βέλγιο, λόγω της τοποθεσίας του και των τρένων του, προσφέρεται τόσο για εκδρομές στο εσωτερικό (αξίζουν οι πόλεις Μπριζ, Γάνδη και Αμβέρσα) όσο και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία- χώρες με τις οποίες συνορεύει). Το σίγουρο είναι ότι σ’ αυτήν την πόλη είναι εύκολο λόγω του μεγέθους της και των αποστάσεων της, να γνωρίσεις και να κάνεις παρέα με πολλά άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων.

Για τη διαμονή και το κόστος ζωής: 

Κάποιοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στις Βρυξέλλες, καθώς η απόσταση δεν είναι και τόσο μεγάλη και μπορούν να απολαύσουν τα θετικά μιας μεγαλούπολης και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρωτεύουσας, με τα αρνητικά όμως ότι είναι μακριά από τη φοιτητική ζωή της Louvain και το κόστος ζωής είναι σίγουρα λίγο πιο μεγάλο. Η διαμονή στη Louvain δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση γι'αυτό αν θέλει κάποιος δωμάτιο στις εστίες πρέπει να κάνει την αίτηση του αρκετά νωρίς. Οι εστίες είναι φθηνές όμως ανάλογα με το δωμάτιο που θα βρεθεί μπορεί να τύχει κανείς με έναν έως και οκτώ συγκατοίκους. Η άλλη λύση είναι να απευθυνθεί κανείς σε ιδιώτες. Προσωπικά έμεινα σε ένα διαμέρισμα της εστίας με άλλη μια κοπέλα Εράσμους, είχα δικό μου δωμάτιο και μοιραζόμασταν κουζίνα, μπάνιο και σαλόνι, και έδινα 300 ευρώ το μήνα, με θέρμανση και νερό καλυμμένα. Τα κτήρια είναι σχετικά καινούργια αφού και η ίδια η πόλη είναι αρκετά καινούργια. Υπάρχει και η επιλογή να δηλώσει κανείς να μείνει σε «kot à projet», δηλαδή σε διαμέρισμα εστίας όπου θα έχει με τους συγκατοίκους του ένα project, ένα θέμα που θα δουλεύουν μαζί το διάστημα αυτό.

Το κόστος ζωής δεν είναι πολύ μεγάλο, οι τιμές είναι αρκετά προσαρμοσμένες στους φοιτητές. Οι τιμές του supermarket είναι όπως και στην Ελλάδα και στην πόλη υπάρχει και το Aldi, με πολύ φθηνά προϊόντα. Οι μπύρες είναι πολύ φθηνές (καλή βελγική μπύρα σε μπυραρία βρίσκεις και με 2 ευρώ) ενώ τα φαγητά στο χέρι είναι επίσης σε πολύ προσιτές τιμές. Οι συγκοινωνίες και κυρίως το τρένο που βολεύει περισσότερο (υπάρχουν και λεωφορεία που συνδέουν τη Louvain με άλλες πόλεις), είναι αρκετά καλές και υπάρχει ειδική κάρτα για Βρυξέλλες που κοστίζει 0,73 ευρώ η διαδρομή. Για τις άλλες πόλεις του Βελγίου υπάρχει επίσης μια κάρτα που κοστίζει 5 ευρώ η διαδρομή.

Γενικά πέρασα και συνεχίζω να περνάω πολύ ωραία και θεωρώ πως σε οποιαδήποτε πόλη και να πάει κανείς Εράσμους θα διαπιστώσει πως είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, γι αυτό, αν και η επιλογή θέλει σκέψη, καλό είναι να τη ζήσει κανείς!


2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το άρθρο και βοηθητικό για κάποιον που πρόκυται να παέι στην συγκεκριμένη πόλη! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά γεια, πώς θα βρω πληροφορίες για δωμάτια και studio στο Leuven? Πάω για erasmus από Οκτώβριο 2014 μέχρι και Απρίλιο 2015 και δυσκολεύομαι να βρω σπίτι για τα δύο εξάμηνα. Μπορεί κάποιος να μου στείλει μερικές πληροφορίες στο a.giale@hotmail.com? Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή