24 Φεβρουαρίου 2013

Hungary - University of Pecs

Της Αυγής Τσολάκου

Η Πόλη:

Το Πέτς είναι μια μικρή πόλη της Ουγγαρίας που απέχει 3 ώρες με το τραίνο από τη Βουδαπέστη. Αν και είναι μικρή σαν πόλη, σε καμία περίπτωση δεν θα τη χαρακτήριζα βαρετή, καθώς είναι φοιτητούπολη. Κάθε εβδομάδα μπορεί κανείς να βρει εύκολα εκδηλώσεις και πάρτυ (είτε Εράσμους είτε τοπικά) ή και να κινηθεί πιο αυτόνομα στα bar-club της περιοχής που κατά τη γνώμη μου μπορούν να καλύψουν πολλά γούστα. Το Πέτς είναι μικρό, όμορφο, γραφικό και ενδιαφέρον. Στην πόλη μπορεί κανείς να μετακινηθεί εύκολα με λεωφορεία-ποδήλατα-ταξί αν και εγώ πάντα προτιμούσα τα πόδια, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και οι διαδρομές όμορφες. Το κλίμα είναι πιο γλυκό συγκριτικά με τη Βουδαπέστη και γενικά σου επιτρέπει να βγεις άνετα ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Το Πανεπιστήμιο:

To πανεπιστήμιο του Πέτς είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Ωστόσο το επίπεδο σπουδών είναι μέτριο. Δε θα πρότεινα, λοιπόν, το Πέτς στους πορωμένους νομικάριους. Αντίθετα θα το πρότεινα σε φοιτητές που δέχονται να αφήσουν λίγο πίσω τις σπουδές και...
...απλά θέλουν να ζήσουν την Εράσμους περιπέτεια αναίμακτα, καμμένα, περιπετειωδώς και με μηδενικό διάβασμα. Τα μαθήματα περνιούνται για την πλάκα και οι καθηγητές είναι πέρα για πέρα ανεκτικοί με την Εράσμους ιδιότητα. Τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά και στη συνέχεια στην καλύτερη αναγνωρίζονται ως ελεύθερης επιλογής. Επίσης οι ώρες διδασκαλίας είναι γύρω στις 6 ανά εβδομάδα και συγκεντρωμένες από Δευτέρα έως Τετάρτη παρέχοντας έτσι άφθονο χρόνο για εκδρομές και ταξίδια.

Διαμονή:

Στο Πετς έμεινα σε εστία, στο Boszorkany kollegium και παρά τους αρχικούς μου φόβους και δισταγμούς αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή. Πλήρωνα το μήνα 60 ευρώ, μοιραζόμουν το δωμάτιο με συγκάτοικο και το μπάνιο με άλλους 3. Το 90% των Ερασμιτών μένουν εδώ(γύρω στους 180 κάθε εξάμηνο) οπότε στην εστία, η Εράσμους εμπειρία βιώνεται 10 φορές πιο έντονα.


Υπάρχει πάντα και η επιλογή του διαμερίσματος, η οποία κοστολογείται γύρω στα 100 ευρώ και προσωπικά δεν θα την συνέστηνα.


Και επειδή μιλάμε για εστία πολύ αλάνικη στις παροχές της, να προσθέσω τα πλυντήρια, το γυμναστήριο ΜΕ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ για τους λάτρεις της σκούρας ώχρας και φυσικά το Β-KLUB.


**ΣΥΝ**


Το Πέτς είναι αρκετά φτηνή πόλη(αρκετά πιο φτηνή από τη Βουδαπέστη) και με τα 350 ευρώ της υποτροφίας μπορεί κανείς να τη βγάλει λουκούμι.


Επίσης στα τεράστια θετικά είναι η τοποθεσία. Μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε Κροατία, Σερβία, Βοσνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Τσεχία και Πολωνία με πραγματικά πάρα πολύ μικρό κόστος.


**ΑΡΝΗΤΙΚΑ**

Δεν βρίσκω.Ίσως κανείς να τη βρει λίγο έρημη το χειμώνα, αλλά κατά τη γνώμη μου 180 Ερασμίτες φτάνουν και περισσεύουν για να ζήσεις την πιο τρελή περιπέτεια της ζωής σου όπως θες.

2 σχόλια:

  1. Και πολύ αλάνικη η περιγραφή σου, ψήνομαι κι εγώ να έρθω αλλά να σαι και εσύ εκεί να με ξεναγήσεις αλανιάρικα, να με κεράσεις κότα αλανιάρα και λουκούμι. Από... λουκούμια πώς τα πάει, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ? Σιροπιάζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πληροφορίες για το σολάριουμ ισχύουν?
    Γιατί θέλω να ξέρω αν πρεπει να είμαι άτριχος!
    Επίσης θα ήθελα πληροφορίες για την πανίδα της περιοχής, και ειδικά αν εμφανίζεται το είδος γαζέλα γαζέλα!

    Σε ευχαριστώ πολύ
    ΠΑΥΓΕΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή