23 Φεβρουαρίου 2013

Avignon - Université d’Avignon

Από τις Νεφέλη Ξυλούρη, Ειρήνη Πανοπούλου και Μαρίζα Τζιαβέλη

Η Πόλη:

Η όμορφη Αβινιόν είναι μια μικρή πόλη της νότιας Γαλλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Μασσαλία (όπου και βρίσκεται και το αεροδρόμιο στο οποίο θα πρωτοφτάσετε - μην τρομάξετε! Δεν είναι έτσι παρακμιακά παντού, και κυρίως στην Αβινιόν). Έχει και αεροδρόμιο αλλά δεν συμφέρει, είναι πανάκριβα, αν  βρεις εισιτήριο, οι πτήσεις είναι λίγες και τέλος πάντων κανείς δεν το αγαπάει αυτό το αεροδρόμιο φάντασμα… Οπότε Μασσαλία και αμέσως τρενάκι 45 λεπτά (από 8 έως 14 ευρώ φτάνει η τιμή του εισιτηρίου).

Το καλό της Αβινιόν είναι ότι βρίσκεται κοντά σε όμορφες πόλεις που μπορείτε να επισκεφτείτε στα ταξίδια σας και γειτονικές χώρες  όπως Νίκαια, Μονπελιέ, Μονακό, Μασσαλία κ.λ.π. και μπορεί επίσης κανείς να οργανώσει ημερήσιες εκδρομές με χαμηλό κόστος στις γύρω περιοχές. Με 50 ευρώ υπάρχει μια κάρτα για το τρένο(carte jeune)  που προσφέρει έκπτωση στα εισιτήρια για ένα χρόνο. Για όσους σκέφτονται να το χρησιμοποιούν, είναι καλή επιλογή.

Η παλιά πόλη που αποτελεί και...

... το κέντρο της Avignon είναι κτισμένη μέσα σε τείχη (les remparts), έχει πολλά παλιά και εντυπωσιακά κτίρια και τη διασχίζει ο Ρήνος και εκεί κυρίως  τρως, πίνεις, βγαίνεις και κοιμάσαι. Απλώνεται πολύ και έξω από τα τείχη αλλά είναι πιο βιομηχανοποιημένη. Εκτός των τειχών ήταν άβατο τον πρώτο καιρό προσαρμογής για τους μικρούς Ερασμίτες. Μπορείς, όμως, αν είσαι θαρραλέος, να ανακαλύψεις μεγάλα σουπερμάρκετ, το ΙΚΕΑ, που πιστεύω θα σου χρειαστεί, σινεμά multiplex κλπ .Δεν θα έχετε ανάγκη μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Πολλοί επιλέγουν να μετακινηθούν με ποδήλατα. Ο καιρός είναι παρόμοιος με της Αθήνας με λίγο περισσότερο κρύο ίσως.

Κυρίως, όμως, όλα συμβαίνουν intramuros. Το κέντρο είναι πολύ γραφικό με πάρα πολλά επίσης θέατρα, καθότι στην Αβινιόν γίνεται και το ξακουστό φεστιβάλ θεάτρου-μουσικής το κατακαλόκαιρο, που δυστυχώς δεν το πρόλαβα. Αν πάτε, όμως, εαρινό εξάμηνο να καθήσετε και στο φεστιβάλ - λένε πως η πόλη γεμίζει κόσμο, γίνονται παντού καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γενικά όλα είναι ωραία και μαγικά.

Το πιο σημαντικό μνημείο είναι το Palais de Papes και το Pont d’Avignon (…on y dance on y dance). Να τα επισκεφτείτε την Κυριακή (δεν πιστεύω ότι αξίζουν τα 14 ευρώ), οπότε είναι δωρεάν για εσάς που  θα μένετε εκεί. Πάτε με το συμβόλαιό σας και οι πόρτες ανοίγουν μαγικά.
Η Αβινιόν έχει το καλό-κακό ότι είναι μικρή. Το  καλό είναι ότι την γυρνάς και την εξερευνάς πολύ γρήγορα και εύκολα, όλα είναι κοντά και σου δίνεται η αίσθηση της γειτονιάς, οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και σε καλημερίζουν συνήθως. Το κακό είναι ότι δεν έχει πολλές επιλογές για εξόδους και για βόλτες και τα μέρη που θα πηγαίνετε θα είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Όμως αυτό μην σας πτοεί καθόλου.

Στέγαση:

Οι τιμές στην εστία του Πανεπιστημίου κυμαίνονται με βάση τα τετραγωνικά του κάθε δωματίου. Η μία από εμάς πλήρωνε για 31,42 τετραγωνικά (ακρίβεια όχι αστεία) 196,29 ευρώ, χωρίς το ηλεκτρικό το οποίο ήταν κάθε μήνα 40 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ  τα οποία τα μοιραζόσουν με τον/την συγκάτοικο και στο τέλος, αν είχες καταναλώσει περισσότερα ή λιγότερα πλήρωνες ή σου επέστρεφαν την διαφορά. Υπάρχουν διαφορετικά δωμάτια με διαφορετικά τετραγωνικά και τιμή  και είναι θέμα τύχης ποιο θα σου δώσουν. Αυτό ήταν ένα από τα πιο οικονομικά, όμως αρκετά άσχημο καθότι υπήρχαν άλλα πιο άνετα, με βεράντα τα οποία είναι και πιο βολικά για τις Ερασμίτικες μαζώξεις. Στην εστία η συγκατοίκηση είναι υποχρεωτική. Όμως υπήρχαν παιδιά, όπως η δεύτερη από εμάς  που η/ο συγκάτοικος δεν ήρθε ποτέ και πλήρωναν τα ίδια χρήματα (μόνο ο ηλεκτρισμός είναι λίγο τσιμπημένος αλλά όπως είπαμε σου τα επιστρέφουν με βάση την κατανάλωσή σου). Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τον/την συγκάτοικο έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει να αλλάξει δωμάτιο (παρόλο που ελάχιστα τέτοια παραδείγματα παρουσιάστηκαν όσο ήμασταν Erasmus).

Επίσης, πρέπει να πληρώσετε κατευθείαν την εστία, δηλαδή να δώσετε κατευθείαν τα 1000 ευρώ, όμως μπορείτε να τα δώσετε με μία καθυστέρηση ενός μήνα, τολμήστε το δεν είναι πολύ αυστηροί εν τέλει. Μπορείτε να το καθυστερήσετε λίγο από την άποψη ότι ίσως  το μετανιώσατε και δεν σας αρέσει. Ήδη έχετε δώσει την προκαταβολή σας και κανείς δεν σας εμποδίζει να φύγετε, χάνετε όμως αυτά τα 155 ευρώ της προκαταβολής. Τα δωμάτια δεν είναι όμορφα, σας προετοιμάζουμε, όμως  έστω και με το ελάχιστο διακοσμητικό ταλέντο που διαθέτει ο καθένας και με ένα μεγάλο μπουκάλι χλωρίνη, γίνονται πραγματικά θαύματα.

Μια άλλη επιλογή είναι η ιδιωτική εστία.Υπάρχουν αρκετές που φιλοξενούν Ερασμίτες, αλλά και φοιτητές από γειτονικές πόλεις ή και διαφορετικές χώρες .Υπάρχουν κάποιες που προσφέρουν  δωμάτια με συγκατοίκηση και άλλες studiο χωρίς συγκατοίκηση. Οι τελευταίες είναι αλήθεια πως είναι ακριβές, αλλά η ανεξαρτησία έχει ένα κόστος. Με το που φτάσετε θα σας ζητήσουν το ενοίκιο του πρώτου μήνα (415 ευρώ) και το ενοίκιο του τελευταίου ως εγγύηση. Πάντως τα χρήματα που δίνει  το CAF καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ του ενοικίου, οπότε είναι υποφερτό! ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως να καταθέσετε τα χαρτιά σας όσο το δυνατόν νωρίτερα -το πρώτο δεκαήμερο της άφιξής σας- γιατί η γαλλική γραφειοκρατία ίσως σας στερήσει επιδόματα ενοικίου που δικαιούστε. Επιπλέον, θα χρειαστεί να πληρώσετε μια ασφάλεια (50 ευρώ) για περιπτώσεις ζημιών στο διαμέρισμα. Το ρεύμα , όπως και στην περίπτωση της πανεπιστημιακής λέσχης, είναι εκτός του ποσού που πληρώνετε κάθε μήνα και φυσικά εξαρτάται από τη χρήση του.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η ενοικίαση σπιτιού, όπου μπορείτε να μείνετε με συγκατοίκηση με άλλα 2 ή τρία άτομα, όμως με το δικό σας δωμάτιο, σε κανονικό σπίτι, με κοινή κουζίνα και μπάνιο. Γενικά οι τιμές κυμαίνονται από 250-400 ευρώ και παραπάνω φυσικά όμως περιλαμβάνονται όλα, ηλεκτρικό και ίντερνετ. Υπάρχουν φτηνοί ξενώνες για τις πρώτες μέρες, τους οποίους θα σας προτείνει και το πανεπιστήμιο, ώστε να μείνετε μέχρι να βρείτε σταθερό κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι σας. Ένα site όπου μπορεί κάποιος να ψάξει είναι αυτόόμως κακά τα ψέματα, πρέπει πρώτα να τα δείτε τα σπίτια για να τα κλείσετε.

Γενικά είναι ωραία εμπειρία το να μένεις με συγκατοίκους και είναι ευκαιρία εκεί στο Εράσμους να την εκμεταλλευτείτε. Αν τις πρώτες μέρες αισθανθείτε άβολα ή θέλετε τη μαμά σας να ξέρετε ότι θα περάσει και σε λίγο καιρό θα είστε σαν στο σπίτι σας. 

Πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο αποτελείται από δύο κτίρια, ένα παλιό όπου βρίσκονται κυρίως οι αίθουσες διδασκαλίας και ένα καινούριο ultra μοντέρνο και τζαμένιο όπου στεγάζονται τα 6 αμφιθέατρα, η βιβλιοθήκη, η οποία πραγματικά είναι εντυπωσιακή και πολύ χρήσιμη, η καφετέρια(όπου καλό καφέ μην περιμένετε να βρείτε), και το εστιατόριο όπου το φαγητό είναι συμπαθητικό έως καλό(εξαρτάται από τη μέρα) και η τιμή είναι 3.10 ευρώ. 

Τα μαθήματα εμάς προσωπικά δεν μας εντυπωσίασαν. Οι καθηγητές μιλάνε ατελείωτα για 3 ώρες (3 ώρες των 60 λεπτών, όχι τα 45λεπτα που έχουμε συνηθίσει) και οι φοιτητές κρατάνε σημειώσεις για 3 ώρες χωρίς καμία επικοινωνία, ερωτήσεις και γενικά διαδραστικότητα. Αν, δηλαδή, σας λείπει στη σχολή μας η συμμετοχή, θα την εκτιμήσετε πολύ όταν παρακολουθήσετε εκεί. Πλέον είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθούν 30 credits και θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε 5 με 6 μαθήματα. Τα μαθήματα, πιστεύουμε, θα είναι για όλους κάπως δύσκολα στην αρχή, λόγω κυρίως της γαλλικής νομικής ορολογίας αλλά είναι θέμα χρόνου να εγκλιματιστείτε. Το ότι είσαι Ερασμίτης δεν περνάει πάντα, κάποιοι καθηγητές όμως δέχονται την προφορική εξέταση και είναι πιο επιεικείς. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε εάν υπάρχουν απαλλακτικές εργασίες. Εμείς είχαμε επιλέξει 2 μαθήματα μάστερ για να βρούμε αντιστοιχία και αν και υποτίθεται πιο υψηλό επίπεδο, οι καθηγητές ήταν ευγενέστατοι και πάρα πολύ βοηθητικοί σε αντίθεση με ορισμένους του προπτυχιακού. Γενικά έχουν το συνήθειο να βάζουν τεστάκια, οπότε η αξιολόγηση γίνεται συνήθως με δύο διαγωνίσματα από τα οποία βγαίνει ο μέσος όρος. Απουσίες υπάρχουν, όχι σε όλα τα μαθήματα όμως και όχι σίγουρα σε αυτά που γίνονται σε αμφιθέατρο. Το πανεπιστήμιο της Αβινιόν δεν φημίζεται για το νομικό της τμήμα, όμως αυτό ίσως εξαρτάται από τα μαθήματα τα οποία επιλέξαμε και δεν είναι αντικειμενική άποψη. Ένα διαβασματάκι 2 ωρών ίσως χρειάζεται να το κάνετε μια μέρα πριν, όμως μην σας αγχώνει, άλλωστε η βιβλιοθήκη έχει πολύ ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον. Για τα διαγωνίσματα διαβάζει κανείς μόνο σημειώσεις του μαθήματος τις οποίες μια καλή λύση είναι να τις ζητήσει με e-mail από κάποιο Γάλλο, αφού οι περισσότεροι τις κρατάνε σε laptop και τις έχουν σε ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μία τεράστια ποικιλία σπορ και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε. Είναι κάτι που εμείς  δυστυχώς δεν το έχουμε σε τέτοιο επίπεδο και γι' αυτό καλό είναι να το δοκιμάσετε. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν πιστωτικές μονάδες, όμως το καλό μας πανεπιστήμιο δεν τις αναγνωρίζει . Να τις κάνετε ελεύθερα. Το contrat d’études που θα κάνετε εδώ πριν πάτε είναι τυπικό τελείως, οπότε μην αγχωθείτε ιδιαιτέρως. Εκεί θα φτιάξετε το τελικό και θα χρειαστεί να περάσετε 2 βδομάδες παρακολουθώντας μαθήματα και τελειοποιώντας τις ικανότητες σας στην πρόσθεση για να σας βγουν τα credits. Γενικά και στο πανεπιστήμιο η γραφειοκρατία είναι τεράστια αλλά όλοι είναι πολύ ευγενικοί (ακόμα και όταν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οπότε δεν σου πάει η καρδιά να παραπονεθείς και πολύ).
Mια διαφορετική ευκαιρία που δίνεται  από το Πανεπιστήμιο είναι ότι παρέχονται κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες  για τη δραστηριοποίηση και απασχόληση των ξένων φοιτητών του Πανεπιστημίου της Αβινιόν. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι φιλίας με άλλες  χώρες, όπως και με τη δική μας, όπου ένας φοιτητής μπορεί να παραδίδει μια φορά την εβδομάδα μαθήματα ελληνικών με κάποια συμβολική αμοιβή. Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε ανθρώπους που θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, κάτι που σίγουρα θα  σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σας κάνει να ξαναθυμηθείτε τα θετικά της Ελλάδας! Τις πρώτες μέρες, λοιπόν, ίσως λάβατε κάποιο e-mail  από το Πανεπιστήμιο για να έρθετε σε επαφή με το  Σύλλογο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μη διστάσετε !!

Η Ζωή:

Η ζωή των Ερασμιτών είναι απλή. Πανεπιστήμιο, φαγητό (πολύ φαγητό), πάρτυ, ταξίδια, φίλοι, δημιουργικές δραστηριότητες… α και ποτό. Αρκετό. Η πόλη δεν ενδείκνυται πολύ για νυχτερινή ζωή, αφού τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν στη μια. Υπάρχουν πολλά πάρτυ, όμως, που διοργανώνονται σε σπίτια από φοιτητές και πολλά live που μαζεύουν πολύ κόσμο. Είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθεί κανείς, οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και τα πάρτυ που οργανώνει το πανεπιστήμιο για τους Erasmus αποτελούν μια καλή ευκαιρία. Τις 2 πρώτες εβδομάδες άφιξης υπάρχει πρόγραμμα ένταξης με πολλές δραστηριότητες όπως κινηματογραφικές προβολές και κυνήγι θησαυρού στη πόλη.

Το καλό της εστίας ήταν ότι μέναμε μια πόρτα μακριά και με το πρώτο ομαδικό γεύμα που οργανώσαμε γίναμε φίλοι. Οι Ερασμίτες στην Αβινιόν ήταν πάρα πολλοί την περίοδο που πήγαμε εκεί, οπότε υπήρχαν πολλές διαφορετικές παρέες. Εμείς που μέναμε στην εστία (la Garidelle) ήμασταν μία από αυτές. Τρώγαμε όλοι μαζί, βγαίναμε, οργανώναμε τα πάρτι μας και γενικά ήμασταν σαν μία μεγάλη οικογένεια. Οι Γάλλοι του πανεπιστημίου επίσης είναι στην πλειοψηφία τους ευγενικοί και ανοιχτοί με εμάς τα αλλοδαπά. Εκμεταλλευτείτε τους για να βελτιώσετε τα γαλλικά σας και για να σας πηγαίνουν στα καλύτερα σπιτικά πάρτι. Διότι η πόλη πολλά μπαρ δεν έχει, αλλά από σπίτια ένα σωρό, όπου εκεί κυρίως μαζευόμασταν.

Τον πρώτο καιρό αν νιώσετε μια μοναξιά ή ότι δεν έχετε βρει ακόμα την παρέα που σας ταιριάζει μην αγχωθείτε, μόνο η πρώτη βδομάδα έχει λίγο τρέξιμο, στη συνέχεια όλα βαίνουν καλώς. Θα σας προτείναμε να επιλέξετε χρόνο γιατί οι 5 μήνες είναι λίγοι όπως διαπιστώσαμε και εμείς αργότερα, και μην το φοβηθείτε… 

Από τιμές, η Αβινιόν δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή πόλη, οι τιμές είναι σαν της Αθήνας (ε, ναι λοιπόν είναι ακριβή πόλη απλώς δεν είναι και Παρίσι) οπότε η υποτροφία που δίνεται φτάνει - δεν σας περισσεύει.

Το Εράσμους είναι μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Να κάνετε ό,τι θέλετε εκεί, να πάρετε εμπειρίες, γεύσεις, να γνωρίσετε άλλες κουλτούρες και ανθρώπους, να ταξιδέψετε, να μάθετε, να διασκεδάσετε και κυρίως να αποκτήσετε πολλούς καινούριους φίλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου